Sikh Gurus and their Contributions: Quiz Online

Sikh Gurus and their Contributions: Quiz Online

Sikh Gurus and their Contributions: Quiz Online – Sikhism religion was established by ten Gurus and the first Guru was Guru Nanak Dev Ji. In Punjabi language Sikh means ‘disciple’. The great religion preaches about the spiritual and moral well-being. Let us find out about ten Sikh Gurus in the form of questions and answers.

Guru Nanak, the founder of Sikh religion was born in 1469. The Sikh gurus established Sikhism over the centuries. This religion believes in one God and also teaches God lasts forever and cannot be seen. Sikh temples are also called as “Gurudwara – the house of Guru”.

Sikh Gurus and their Contributions: Quiz Online

1. Who was the founder of Sikhism?

  1. Guru Gobind Singh
  2. Guru Amardas
  3. Guru Arjan Dev
  4. Guru Nanak

2. Who among the following codify the composition of the Gurus into an authorized version i.e. Adi Granth?

  1. Guru Gobind Singh
  2. Guru Amardas
  3. Guru Arjan Dev
  4. Guru Nanak

3. Which Gurus of Sikh transformed the pacifist Sikh sect into a martial community?

  1. Guru Gobind Singh
  2. Guru Har Gobind
  3. Guru Tegh Bahadur
  4. Guru Nanak

4. Who introduced rites of initiation into well-organised Sikh army known as the Khalsa?

  1. Guru Har Rai
  2. Guru Har Gobind
  3. Guru Tegh Bahadur
  4. Guru Gobind Singh

5. Who was the sixth Guru of Sikh?

  1. Guru Har Rai
  2. Guru Har Gobind
  3. Guru Tegh Bahadur
  4. Guru Gobind Singh

6. Who among the following Sikh Guru terminated the succession of Gurus?

  1. Guru Har Rai
  2. Guru Har Gobind
  3. Guru Tegh Bahadur
  4. Guru Gobind Singh

7. Who created the Khalsa panth, by giving amrit to Sikhs?

  1. Guru Har Rai
  2. Guru Gobind Singh
  3. Guru Arjun
  4. Guru Har Gobind

8. Which Sikh Guru strengthened the tradition of ‘Guru ka Langar‘ and made it compulsory for the visitor to the Guru to eat first, saying that ‘Pehle Pangat Phir Sangat‘ (first visit the Langar then go to the Guru)?

  1. Guru Ram Das
  2. Guru Tegh Bahadur
  3. Guru Amar Das
  4. Guru Arjun

9. Who invented and introduced the Gurmukhi (written form of Punjabi) script and made it known to all Sikhs?

  1. Guru Ram Das
  2. Guru Angad Dev
  3. Guru Amar Das
  4. Guru Gobind Singh

10. Who was the founder the city of Amritsar and started the construction of the famous Golden Temple at Amritsar, the holy city of the Sikhs?

  1. Guru Ram Das
  2. Guru Angad Dev
  3. Guru Amar Das
  4. Guru Gobind Singh

In the General Knowledge Questions and Answers (GK Quiz) that are given in the form of multiple choice questions enhance the knowledge of readers about Sikhism and the contribution of ten Sikh Gurus.

Sikh Gurus and their Contributions - Answers

Question 1. Who was the founder of Sikhism?

Answer: 4 – Guru Nanak

Question 2. Who among the following codify the composition of the Gurus into an authorized version i.e. Adi Granth?

Answer: 3 – Guru Arjan Dev

Question 3. Which Gurus of Sikh transformed the pacifist Sikh sect into a martial community?

Answer: 1 – Guru Gobind Singh

Question 4. Who introduced rites of initiation into well-organised Sikh army known as the Khalsa?

Answer: 4 – Guru Gobind Singh

Question 5. Who was the sixth Guru of Sikh?

Answer: 2 – Guru Har Gobind

Question 6. Who among the following Sikh Guru terminated the succession of Gurus?

Answer: 4 – Guru Gobind Singh

Question 7. Who created the Khalsa panth, by giving amrit to Sikhs?

Answer: 2 – Guru Gobind Singh

Question 8. Which Sikh Guru strengthened the tradition of ‘Guru ka Langar‘ and made it compulsory for the visitor to the Guru to eat first, saying that ‘Pehle Pangat Phir Sangat‘ (first visit the Langar then go to the Guru)?

Answer: 3 – Guru Amar Das

Question 9. Who invented and introduced the Gurmukhi (written form of Punjabi) script and made it known to all Sikhs?

Answer: 2 – Guru Angad Dev

Question 10. Who was the founder the city of Amritsar and started the construction of the famous Golden Temple at Amritsar, the holy city of the Sikhs?

Answer: 1 – Guru Ram Das

Amritsar: Amritsar is a city in the northwestern Indian state of Punjab, 28 kilometers from the border with Pakistan. At the center of its walled old town, the gilded Golden Temple (Harmandir Sahib) is the holiest gurdwara (religious complex) of the Sikh religion. It’s at the end of a causeway, surrounded by the sacred Amrit Sarovar tank (lake), where pilgrims bathe.

Check Also

Subhas Chandra Bose Quiz - 15 MCQ Beginners Quiz

Subhas Chandra Bose Quiz For Students & Kids

Subhas Chandra Bose Quiz For Students & Kids: Subhas Chandra Bose Quiz questions and answers. Subhas …